Ukratko o nama

Kompanija “GOŠA"

osnovana je 1923. godine srpskim i francuskim kapitalom pod nazivom Jasenica AD, kao radionica za remont vagona i izradu čeličnih konstrukcija. Početak proizvodnog programa sadašnje kompanije GOŠA FOM A.D. nastaje 1930. godine osnivanjem radionice za izradu čeličnih konstrukcija, dizalica, mostova i ostalih objekata.


Period od 1950. do 1960. karakteriše proizvodnja čeličnih konstrukcija razlicite namene, dizalica, rezervoara i opreme za elektrane.


Polovinom sedamdesetih proizvodni program uključuje proizvodnju koksne i metalurške opreme a početkom osamdesetih počinje proizvodnja rudarske opreme za podzemnu i nadzemnu eksploataciju i reduktora. Bile su to godine u kojima je postavljen temelj proizvodnog programa GOŠA FOM i period osvajanja evropskog i svetskog trzista.


GOŠA FOM

Uporedo sa osvajanjem novih proizvoda i trzista GOŠA FOM je uspostavljala i značajnu poslovno - tehničku saradnju sa inopartnerima. Sa nemačkim firmama Takraf i Eickhoff osvojena je proizvodnja kompletne rudarske opreme i reduktora svetskog kvaliteta, a uspostavljena je i ostvarena značajna saradnja sa poznatim evropskim i svetskim firmama u oblasti energetike, metalurgije i rudarstva.

Usmeravajući investicije i kadrove u kontinuiran razvoj i osvajanje novih proizvoda, uz nemerljivu pomoć i podršku poslovnih partnera, oblikovan je sadašnji proizvodni program kompanije koji obuhvata opremu za energetiku, koksnu i metaluršku opremu i mašine, rudarsku opremu, kranove, procesnu opremu, reduktore, čelične konstrukcije i mostove.

GOŠA FOM danas - to je savremena, tržišno orjentisana i u svetu afirmisana kompanija koja zahvaljujući sopstvenom inženjeringu, projektantskim, tehnološkim i proizvodnim znanjima i umećima ispunjava najstrožije svetske kriterijume.

Politika otvorenosti za sve oblike saradnje sa evropskim i svetskim firmama uključujući i zajednićka ulaganja i u narednom periodu ostaje jedno od strateških opredeljenja kompanije.

Akcionarsko društvo GOŠA
Fabrika opreme i mašina

GOŠA FOM A.D.


Fabrika opreme i mašina - GOŠA FOM A.D.

  • -
    Hvala svim učesnicima u realizaciji ovog važnog objekta... i stručnjacima firme GOŠA FOM a.d.Srbija, koja je isporučila najsavremenije koksne mašine. Dok postoji razvoj i on se realizuje-znači da kombinat ima budućnost
    -
    METALURG ZAPSIBA- Rusija

Izdvajamo iz monografije naše kompanije

1923-1949.
Osnivanje firme
i početak rada

Prvih godinu dana proizvodnja je bila simbolična. Obično su Izgrađeni prosta...


Detaljnije

1950-1964.
Period stabilne proizvodnje

Od 1. januara 1950. godine, brik Jasenica a.d. promenila je ime u Fabrika vagona...


Detaljnije

1965-1977.
Razvoj projektovanja i proizvodnju opreme

Ovaj period bio je veoma značajan na fazu u razvoju fabrika...


Detaljnije

1978-1990.
Kooperacija s velikim svetskim firmama,

Ovaj period se može smanjiti Zlatni godišnjak GOSA FOM. Modernizovana fabrika...


Detaljnije

1991-2000.
Godine istajnosti kompanije

Nekoliko devedeset godina prošlog veka, ratovi i raspad Južno- gospođa, nestanak...


Detaljnije